Kerhonohjaajalle

Kerhonohjaajana olet oman kerhosi sydän ja toimit 6-12-vuotiaiden lasten kanssa ohjaten heitä arjen taitoihin kuten yhteistyöhön, toisten huomioimiseen ja tavoitteelliseen tekemiseen oman kerhosi teemaan liittyen. Mikä voisi olla vetävä ja itseäsi kiinnostava teema? 4H suosittelee erityisesti metsä, ruoka ja kädentaidot -teemoja. Kerhon ohjelman suunnittelussa saa käyttää luovuutta, mutta siihen on myös monenlaisia apuja kuten TOP-tehtäviä tai valmiita teemakerhoaineistoja. Kerho voi olla myös ns. yleiskerho, jossa ei ole erillistä teemaa. 

Ohjeita 4H-kerhonohjaajalle

1. Suunnittele kerhokerrat huolellisesti.  

2. Ole innostunut tekemästäsi asiasta ja perehdy kerhokerran aiheeseen huolella etukäteen.

3. Pidä lupauksesi ja ole kerholaisia kohtaan mahdollisimman tasapuolinen.

4. Muista kouluttaa itse itseäsi. Pidä yhteyttä muihin kerhonohjaajiin ja osallistu yhteisiin tapaamisiin ja koulutuksiin, saat arvokkaita vinkkejä!

5. Tutustu kerholaisiisi. Mitenkäs muuten saisit kerhosta kotoisan ja turvallisen kaikille? 4H-kerhossa kiusaaminen on ehdottomasti kiellettyä. Auttaisivatko yhteiset säännöt?

6. Älä unohda huumorintajua, sen avulla selviät monesta tilanteesta.

7. Ole rauhallinen äläkä menetä malttiasi. Mikään ei ole kamalampaa, kuin kerhonohjaaja, joka on äkäisempi kuin seitsemän nälkäistä karhua. 

Lue lisää 4H-liiton kerhonohjaajasivuilta

Kerhopäiväkirjan täyttäminen

1. Kirjoita päivyriin kerhosi nimi ja muut tiedot  

2. Kirjoita "kerhon jäsenet" sivulle kaikkien kerholaistesi ja heidän huoltajiensa tiedot. Tarvitset yhteystietoja ilmoittaaksesi vanhemmille esimerkiksi kerhokerran peruuntumisesta tai merkittävästä ohjelmamuutoksesta.

3. Täytä turvallisuussuunnitelma, jolla ehkäiset havereita kerhossasi ja tiedät miten toimia, jos jotain kuitenkin sattuu.

4. Kerhon toimintasuunnitelmalle on tehty oma kohtansa päiväkirjaan. Muista infota Hannaa erityisistä tarvikkeista ja järjestelyistä hyvissä ajoin.

5. Täytä huolella jokaisella kerralla "Kerhon kokoontumiset ja osallistujat".